053-4314747 • info@klinkermakelaars.nl

 

Onderzoeksplicht

Zowel koper als verkoper hebben plichten tegenover elkaar

Bent u van plan om een woning of huis aan te schaffen, dan wilt u natuurlijk geen kat in de zak kopen. Een bezichtiging is méér dan alleen een kijkje nemen in een huis. Met name bij een tweede bezichtiging is het erg raadzaam om goed op te letten.

De verkoper is verplicht om de koper in te lichten over uiteenlopende zaken die relevant en van belang kunnen zijn. Serieuze, onverhoopte en onverwachte gebreken (bijvoorbeeld een lekkage), vallen daaronder. Dat geldt niet voor manco’s en gebreken die zichtbaar zijn voor de koper.

Van de koper mag worden verwacht dat hij of zij de staat van de woning beproeft en bekijkt. Bijvoorbeeld wanneer het gaat om kozijnen die duidelijk en onmiskenbaar aangetast zijn, of beschadigingen en scheuren in wanden of muren. De verkoper hoeft de koper daar niet expliciet op te wijzen.

Gebreken en mankementen die bij de bezichtiging kunnen worden ontdekt, kunnen op een later moment of tijdstip niet als verborgen gebrek worden aangemerkt en zijn met andere woorden voor rekening van de koper. De onderzoeksplicht geldt evenzeer voor juridische aspecten. Een praktisch en treffend voorbeeld daarvan zijn erfdienstbaarheden, zoals een recht van overpad bijvoorbeeld.

Zorgen wegnemen

Bij de aanschaf van een woning of huis dient er relatief veel in korte tijd gedaan te worden. Een NVM-aankoopmakelaar kan een aantal zorgen bij u wegnemen. Hij werpt een kritische blik op onder andere het onderhoud, de tegenwoordigheid van eventuele mankementen en gebreken en hij kijkt naar mogelijke vereiste reparaties. Daarnaast kan de NVM-aankoopmakelaar zaken onder de loep nemen zoals bestemmingsplannen, milieuaspecten, relevante gegevens in het Kadaster, status en verplichtingen van de Vereniging van Eigenaren.

 

Toestemming voor cookies

Deze website maakt gebruik van cookies.

Privacyverklaring | Sluiten
Voorkeuren
zwolle web designer