053-4314747 • info@klinkermakelaars.nl

 
← terug naar blogoverzicht

Erven van een (ouderlijk) huis?

erven ouderlijk huis nalatenschap verdelen

In de emotionele periode wordt er toch van de erven verwacht dat er zaken op orde worden gesteld. Naast alle persoonlijke zaken die dienen worden afgewikkeld is er soms ook nog het huis waar iets mee moet gebeuren.

Bijvoorbeeld:
Eén van de (klein)kinderen kan het over willen nemen.
Verkopen en de nalatenschap verdelen.

Waar moet je dan o.a. op letten?

Er van uitgaande dat de overledene de zaken prima op orde heeft kan de erfenis worden aanvaard. LET OP: als dat niet het geval is en er geen wetenschap is over gelopen zaken of enige twijfel dan altijd benificiair aanvaarden! Als er sprake is van schuldeisers dan komen die vanzelf bij de erven hun openstaande vorderingen ophalen én ze staan ook in hun recht dat te doen, dus de ook de hypotheek!!

Als benificiair aanvaard wordt dan moet dat middels een verklaring bij de rechtbank, eventueel m.b.v. een machtiging voor de notaris.

Na aanvaarding komt de fiscus om de hoek meekijken en wil afrekenen, kijk dit goed na of schakel een expert hiervoor in! Per geval en situatie kan de belasting verschillen. De fiscus rekent in beginsel met het bedrag dat genoemd is in de WOZ beschikking. De familierelatie tot de overledene bepaald de hoogte van de vrijstelling.

Als een van de kinderen het huis wil overnemen mag dat voor elk willekeurig bedrag, zaak is dat wel onderling met andere kinderen wordt afgerekend met een dan geldende marktwaarde, die door een taxateur kan worden bepaald en zij moeten ook daarin toestemmen. Eventuele overdrachtsbelasting (niet voor kinderen) zal worden berekend over de marktwaarde en niet over de zelf overeengekomen koopsom.

Check of er een overlijdensrisicoverzekering is afgesloten, als deze dan uitkeert zal een deel of geheel van de hypotheek daarvan worden ingelost.

 

Toestemming voor cookies

Deze website maakt gebruik van cookies.

Privacyverklaring | Sluiten
Voorkeuren
 
zwolle webdesigner